Powtórne przyjście Pana Jezusa jest bliskie...

Domowy magazynek ży...
 
Notifications
Clear all

[Przyklejony] Domowy magazynek żywności - co powinien zawierać.

 
Marek
(@admin)
Member Admin

MAGAZYN ŻYWNOŚCI 

Musi być pokaźny: na rok skromnego przeżycia potrzeba ok. 200 kg na jedną osobę. Postarajmy się zgromadzić żywność na co najmniej 6 miesięcy.

Jeść też coś musimy… Możemy zbudować zapas żywności z wojskowych racji żywnościowych, sucharów, mrożonek, puszek, czy po prostu zwykłej żywności o długim okresie przechowywania. Ta druga opcja jest zdecydowanie lepsza i tańsza.

 

Na co warto zwrócić uwagę robiąc zapasy:

  • mają długi termin przechowywania i nie wymagają warunków chłodniczych,
  • mają dużo kalorii,
  •  regularnie zjadane przez każdą polską rodzinę, dzięki czemu możliwa jest regularna wymiana tych produktów z zapasu, a to z kolei oznacza, że zapas ten w dłuższej perspektywie jest bezkosztowy.

Przeciętna polska czteroosobowa rodzina zjada w ciągu roku -dane GUS Rocznik Statystyczny RP 2013:

  • 9,12 kg ryżu,
  • 17,28 kg makaronu,
  • 39,36 kg mąki (nie uwzględnia to pieczywa),
  • 9,12 kg kaszy i płatków,
  • 57,6 kg cukru (bez uwzględnienia dżemów, czekolady i słodyczy),
  • 50,88 kg olejów i tłuszczów niebędących masłem (z uwzględnieniem margaryny).

Oczywiście ten zapas żywności nie zapewni wszystkich witamin i mikroelementów. Nie ma w nim też prawie w ogóle białka, a prawie same węglowodany i tłuszcze. Warto rozbudować je między innymi o groch i fasolę, które też nie wymagają warunków chłodniczych. Nie zaszkodzi dołożyć do zapasów także warzyw kiszonych i konserwowych, oraz mięs w słoikach czy puszkach, ale także przypraw.

 

Poniżej lista produktów, na których warto zbudować swój magazyn żywności  :

  • Orzechy i Bakalie - długi termin ważności - warto przepakować je w zgrzewarce próżniowej. Zwiększy jakość i termin ważności.
  • Oleje i inne tłuszcze
  • Suszone Owoce( rodzynki, śliwki, daktyle, żurawina itd.) - długi termin ważności - warto przepakować je w zgrzewarce próżniowej. Zwiększy jakość i termin ważności.
  • Ziarna - długi termin ważności - warto zapakować je w plastikowe wiadra z przykrywką 10-25L lub beczki plastikowe 200L.
  • Soki i Napoje i Woda - Wodę min. najlepiej kupować mocno gazowaną i przechowywać w ciemnym i miejscu. Może stać min. 2 lata.
  • Miody - długi termin ważności  nawet kilkadziesiąt lat. Oczywiście prawdziwy miód dobrej jakości.
  • Cukier 
  • Makarony - długi termin ważności - przechowywać w suchym miejscu. 3-5 lat mogą leżeć.
  • Mąki - po roku czasu wchodzą mole spożywcze.
  • Kasze - długi termin ważności - warto przepakować je do plastikowych butelek PET po wodzie 1,5l. Zwiększy jakość i termin ważności.
  • Herbaty
  • Kakao i czekolady - Czekolada ma krótki termin około roku, natomiast kakao bardzo dobrze się przechowuje. Można kupić też łuski kakaowca też są super.
  • Kawa
  • Płatki owsiane i musli - długi termin ważności - warto przepakować je do plastikowych butelek PET po wodzie 1,5l. Zwiększy jakość i termin ważności.
  • Sery i przetwory mleczne
  • Dżemy i inne przetwory - najlepiej swojskie 🙂 mogą stać latami w chłodnej i ciemnej spiżarce.
  • Błonnik
  • Słodycze - najlepiej przechowuje się masło orzechowe i 
  • Ryż - długi termin ważności - warto przepakować je do plastikowych butelek PET po wodzie 1,5l. Zwiększy jakość i termin.
  • Zioła - do leczenia, warto kupić książkę o ziołach i roślinach jadalnych 
  • Zboża - pszenica i żyto - przechowywane w plastikowych beczkach mogą stać nawet 10 lat i więcej. Warto kupić ręczny śrutownik do zboża, by na bieżąco sobie śrutować ziarno do wypieku chleba https://browin.pl/sklep/produkt/408500/uniwersalny-srutownik-stolowy-1-kg
  • Dania gotowe - zapasy wojskowe o długim terminie. Dość drogie.
  • Warzywa - najlepiej suszone - warto przepakować je w zgrzewarce próżniowej. Zwiększy jakość i termin ważności.
  • Przyprawy - warto przepakować je w zgrzewarce próżniowej. Zwiększy jakość i termin ważności.
  • Pieczywo - warto wysuszyć chleb i zrobić z niego suchary - w taki sposób zapakowane w beczki plastikowe - może stać min. 2 lata
  • Puree ziemniaczane
  • Drożdże suche do wypieku chleba
  • Konserwy mięsne - tutaj trzeba zwrócić uwagę koniecznie by było jak najwięcej mięsa i żadnych E, obecnie najlepsze jakie spotkałem produkuje ta firma https://wekprepersa.pl   - takie konserwy można nawet w chłodnym miejscu trzymać przez 3-7 lat co najmniej. Można też konserwy zakopać do ziemi - ale to trzeba je do tego odpowiednio przygotować.
  • Owoce w puszkach (brzoskwinie, ananasy) - dobrze się przechowują 
  • Soczewica - długi termin ważności - warto przepakować je do plastikowych butelek PET po wodzie 1,5l. Zwiększy jakość i termin ważności.
  • Suchary wojskowe  - długi termin ważności. Można je kupić na allegro lub też samemu zrobić w piekarniku - tutaj młody kolega pokazuje jak to robić ja robiłem podobnie naprawdę duże ilości (bo przerobiłem z 40kg mąki) potem te suchary zapakowałem próżniowo i mogą stać latami.
  • Smalec - długi termin ważności. Bardzo ważne by w smalcu był tylko majeranek i słonina. Jak dodamy cebule to drastycznie skrócimy termin ważności. Jest jednak patent z cebulą - cebulę zawijam w gazę i wrzucam do roztapianej słoniny, smak przechodzi, ale na koniec cebulę wywalam. Smalec wychodzi naprawdę dobry.

 

W co pakować żywność :

 
This topic was modified 4 miesiące temu 23 times by Marek
Cytat
Topic starter Opublikowany : 26/03/2021 10:17 am
Share: