MAGAZYN ŻYWNOŚCI 

Musi być pokaźny: na rok skromnego przeżycia potrzeba ok. 200 kg na jedną osobę. Postarajmy się zgromadzić żywność na co najmniej 6 miesięcy.

Jeść też coś musimy… Możemy zbudować zapas żywności z wojskowych racji żywnościowych, sucharów, mrożonek, puszek, czy po prostu zwykłej żywności o długim okresie przechowywania. Ta druga opcja jest zdecydowanie lepsza i tańsza.

 

Na co warto zwrócić uwagę robiąc zapasy:

Przeciętna polska czteroosobowa rodzina zjada w ciągu roku -dane GUS Rocznik Statystyczny RP 2013:

Oczywiście ten zapas żywności nie zapewni wszystkich witamin i mikroelementów. Nie ma w nim też prawie w ogóle białka, a prawie same węglowodany i tłuszcze. Warto rozbudować je między innymi o groch i fasolę, które też nie wymagają warunków chłodniczych. Nie zaszkodzi dołożyć do zapasów także warzyw kiszonych i konserwowych, oraz mięs w słoikach czy puszkach, ale także przypraw.

 

Poniżej lista produktów, na których warto zbudować swój magazyn żywności  :

 

W co pakować żywność :

Dodaj komentarz