MAGAZYN ŻYWNOŚCI powinien być pokaźny: na rok skromnego przeżycia potrzeba ok. 200 kg na jedną osobę. Sposobów na przechowanie żywności jest sporo. Musi być zabezpieczona przed gryzoniami (beczkę plastikową przegryzą), molami (woreczek foliowy sforsują, chyba że włożymy do środka świeże liście bobkowe czyli laurowe), pleśnią. Podstawa to pełne zboża (potem konieczność rozdrabniania, chociaż i w całości dadzą się ugotować), kasze i płatki, strączkowe (łatwe do zmagazynowania i przechowania): fasola, soczewica, soja, groch; susz warzywny (w szczelnych słojach, w woreczkach próżniowych); konserwy mięsne, owocowe i warzywne zamknięte w słoikach na gorąco. Bardzo ważne są tłuszcze – oleje przechowywane w ciemności i chłodzie, smalec (bardzo trwały, latami się nie psuje), przyprawy do zupy, zwł. sól. Mleko w proszku łatwo zmagazynować po zapakowaniu w worki próżniowe, może leżeć nawet 3-4 lata. Miód. Ziarna, np. słonecznika, te jednak szybko zjełczeją bez opakowania próżniowego.
Pamiętajcie, że należy czynić znak krzyża (wszystko błogosławić) przy pracach związanych z przygotowaniem żywności. W każdej beczce z żywnością powinien znaleźć się też krzyżyk, gromnica, różaniec i woda egzorcyzmowana.
Robiąc przygotowania planujemy zbiorowe zakupy . W okresie miesiąca czasu chcielibyśmy zebrać indywidualne zapotrzebowania na poniższe produkty taka aby jednorazowo zamówienie było duże celem negocjacji lepszej ceny. Każdy będzie płacił przy odbiorze za produkt przy dostawie na wskazany adres jednakże jedyny cel to zebrać maksymalnie duże zbiorcze zapotrzebowanie tak aby wynegocjować dobrą cenę oraz kupić długoterminowy i pewny produkt.
Lista Produktów na kwiecień ( zbieramy zapotrzebowanie do końca kwietnia 2021 )
Taka listę można po uzupełnieniu podesłać na info@koniecczasow.pl
Lista z konserwami